Potřebuji vyřídit
Nejčastější žádosti od občanů
Městský úřad
Úřední deska, nařízení a další tiskopisy
Kultura a volný čas
Zpříjemněte si chvíle ve městě nebo okolí
Občan a město
Vše co se týká města a vás
Městské koupaliště
Poplatky, otevírací doba a veškeré informace o koupališti

Malohanácká stovka - Opatovské šmajd 2019

                                MALOHANÁCKÁ   STOVKA  2019        

   Od pátku 8. února 2019 se po obědě v sokolovně ve Velkých Opatovicích začali scházet první účastníci mezinárodního dálkového pochodu „Malohanácká stovka“. Tato již tradiční akce přilákala na start 72 účastníků (z toho 9 žen) z České republiky, Polska, Slovenska, Ruska, Rakouska a Maďarska. Po důkladné přípravě, instruktáži se účastníci vydali autobusem do Chornic, kde po  společném fotu vystartovali ve 20:25 hodin na trať dlouhou celkem 102 km. Noční část měřila 46 km a vedla směrem na hrad Bouzov následně na jeskyně v Javoříčku, kde byla noční kontrola na chatě Jeskyňka, odtud přes Kladky a Jaroměřice do Velkých Opatovic. Počasí letos dálkovým turistům celkem přálo, přestože je trápila hustá mlha z první části tratě již tak náročné trasy. Na kontrolu v sokolovně se po zdolání noční části začali první stovkaři scházet již hodinu po půlnoci a po občerstvení, odpočinku a převlečení do suchého oblečení se vydali na denní část trasy v délce 56 km, která je vedla na Opatovské hradisko, přes Vísky do Boskovic kde byla kontrola denní trasy v Arboretu Šmelcovna. Po občerstvení se účastníci vydali na posledních 28 km trasy směrem na Šebetov a Pohoru zpět do Velkých Opatovic.   Nejrychlejší účastník absolvoval celou trasu od startu do cíle v čase 12:44 hodin a to je vzhledem k délce a počasí vrcholný výkon srovnatelný s běžci na mistrovství republiky v dálkovém běhu. První v cíli byl Jan Suchomel z Olomouce, druhý Petr Horsák z Otrokovic zaostal o 8 minut a třetím v cíli byl Ondřej Kacar z Olšan u Prostějova se ztrátou16 minut. V ženské kategorii byla první Anna Korobko v čase 15:01 hod, druhá Petra Rubášová z Borovan měla čas 19:34 hod. a třetí Věra Hejkrlíková z Jiříkova 22:26 hod.

Poháry a ceny od sponzorů předala paní starostka Velkých Opatovic ing. Kateřina Gerbrichová s předsedou KČT Malá Haná Dušanem Machourkem.

  Přes obtížnost a délku trati a za ztížených klimatických podmínek dokončilo trasu 64 účastníků, ale i zbývající, kteří došli do cíle noční části si zaslouží velkou poklonu, protože i tento ročník byl rozhodně náročný.

                                       OPATOVSKÉ  ŠMAJD  2019                   

   V sobotu 9. února 2019 se za podpory Města Velké Opatovice a Mikroregionu  Malá Haná konal 24. ročník mezinárodního turistického pochodu ,,Opatovské šmajd“. Brzy ráno vyrazilo ze startů v Letovicích a ve Velkých Opatovicích na perfektně připravené trasy 537 účastníků z celé České republiky, Polska, Slovenska, Maďarska a Rakouska. Počasí prověřilo připravenost turistů co do fyzické kondice, ale prověřilo i kvalitu vybavení. Každý účastník byl v cíli odměněn diplomem, sladkostí a butonem s logem pochodu Opatovského šmajdu a místního zámku. Pro sběratele byly připraveny odznaky s logem pochodu ve čtyřech provedení, které si účastníci mohli za symbolickou cenu zakoupit. Doprovodný servis na akci zabezpečilo Turistické informační centrum nedaleko sokolovny, které si turisté ze zvláště vzdálených končin velice pochvalovali a oceňovali velký sortiment upomínkových předmětů, map, turistických vizitek atd. Pochodníci mohli také navštívit Moravské kartografické centrum. Po celý den bylo připraveno v sokolovně bohaté občerstvení, po obědě zahrála navracejícím se účastníkům oblíbená rocková kapela REBELKY. Jejich vystoupení se setkalo s velice kladnou odezvou účastníků pochodu, mnozí neodolali a přes našlapané kilometry se temperamentně vrhli do tance. Zpestřením hudební produkce bylo vystoupení klientů z Paprsku, kteří při harmonice zazpívali lidové písničky pro odpočívající pochodníky a i jejich vystoupení se líbilo a bylo odměněno  potleskem. Během odpoledního programu jsme popřáli dlouholetému aktivnímu turistovi a propagátorovi turistiky Zdeňkovi Kaderkovi k jeho životnímu jubileu, ostatně speciálně zařazený pochod „Káďova 60“ byl také naším poděkováním za jeho celoživotní činnost v TJ Sokol a turistice ve Velkých Opatovicích. V dobré náladě uplynul den a večer se všichni účastníci a tanečníci jen neradi loučili, slíbili si však, že se příští rok zase potkáme na výročním 25. ročníku Opatovského šmajdu a Malohanácké stovky.

Akci podpořila ČUS – Česká unie sportu, Město Velké Opatovice, Mikroregion Malá Haná, TJ Sokol Velké Opatovice, Fibertex, Molat, PD Refractories, Monarc, Gerbrich, Pros3.to, Arboretum Šmelcovna, Pohostinství U Klementů, Autovraky.net, Stravování Kalasová, Statika Bárta, Stavby Hrbata a Bobr z V.Opatovic.

   Zveme všechny milovníky přírody i na další akce a zájezdy KČT Malá Haná. Aktuální informace o dění v odboru  najdete na www.smajd.webnode.cz a na facebooku – KČT Malá Haná. Staňte se přáteli a za odměnu Vám budou informace na desítky akcí, jak strávit v přírodě volný čas, termíny akcí a zájezdů do zajímavých míst v České  republice, nabídky a slevy na ubytování a dopravu a mnoho jiných zajímavostí.

                                 Za KČT Malá Haná Velké Opatovice     Jaroslav Barvíř

Obrázky a fotografie

17 20 19 22
23 24 25

Kontaktujte nás

Telefonovat můžete na
+420 516 477 321
E-maily čteme ve schránce
mesto@velkeopatovice.cz

Odběr novinek

Odebírej novinky a akce pořádanými Městem Velké Opatovice.

Doporučujeme

Počasí