Potřebuji vyřídit
Nejčastější žádosti od občanů
Městský úřad
Úřední deska, nařízení a další tiskopisy
Kultura a volný čas
Zpříjemněte si chvíle ve městě nebo okolí
Občan a město
Vše co se týká města a vás
Městské koupaliště
Poplatky, otevírací doba a veškeré informace o koupališti

Slavnostní otevření nově zrekonstruované ČOV Velké Opatovice

Původní čistírna byla projektována a vybudována v 80.letech minulého století a její koncepce a technologické řešení odpovídalo dané době. Z dnešního pohledu a platné legislativy tato čistírna již  nebyla schopna zajistit plnění limitů ukazatelů znečištění vypouštěných vod a proto bylo nutno vybudovat čistírnu novou, schopnou odstraňovat nejen organické znečištění, ale současně také účinně likvidovat i látky dusíkaté a fosfor. Projektovanou technologií nové čistírny se výrazně sníží zatížení místního toku Jevíčka a tím celkové zatížení životního prostředí.

Podmínkou stavby nové ČOV byl nepřerušený chod stávající čistírny po dobu výstavby. Návrh na změnu etapizace stavby a přenesení funkčních objemů čistírny do nádrží mimo plánovanou stavební plochu výrazně zjednodušil a urychlil stavbu nových objemů biologické části čistírny. Cílový časový limit předání stavby byl splněn i přes průtahy se zahájením stavby a přes nepříznivé klimatické podmínky v průběhu stavby.

Stavba byla dokončena v červnu 2012 předáním k trvalému provozu. Čistírna odpadních vod je určena pro zpracování produkce převážně splaškových vod místních obyvatel a občanské vybavenosti města. Projektová kapacita čistírny podle přiváděného znečištění je 5 266 ekvivalentních obyvatel.

Slavnostní otevření nově zrekonstruované čističky odpadních vod proběhlo 12. července 2012 a zúčastnili se ho zástupci Jihomoravského kraje, zastupitelé města, zástupci firem, kteří se podíleli na realizaci tohoto díla, představitelé správních orgánů a starostové okolních obcí.

Starosta města Jiří Bělehrádek ve svém projevu zmínil první kroky k rekonstrukci ČOV, které byly učiněny již v roce 2005, kdy bylo zahájeno zpracování projektové dokumentace. Celková hodnota díla je bez DPH cca 83 mil. Kč a město na ni získalo dotaci ze Státního fondu životního prostředí ČR 55 mil. Kč a dotaci z rozpočtu Jihomoravského kraje 3 mil. Kč. Soutěž na dodavatele stavby, které se zúčastnilo 11 uchazečů, vyhrála společnost KRÁLOVOPOLSKÁ RIA, která nabídla nejnižší cenu. Konstatoval, že rekonstruovaná čistírna odpadních vod Velké Opatovice patří k nejmodernějším v zemi a vyjádřil přesvědčení, že její provoz bude probíhat bez větších poruch či problémů po dobu dalších 30 let, pro kterou je rekonstruována.

Na závěr starosta poděkoval hlavnímu dodavateli, jeho subdodavatelům a všem, kteří se podíleli na rekonstrukci čističky odpadních vod ve Velkých Opatovicích .

Obrázky a fotografie

DSC00750 DSC00752 DSC00753 DSC00754
DSC00755 DSC00758

Kontaktujte nás

Telefonovat můžete na
+420 516 477 321
E-maily čteme ve schránce
mesto@velkeopatovice.cz

Odběr novinek

Odebírej novinky a akce pořádanými Městem Velké Opatovice.

Doporučujeme

Počasí